Home >> Herken een bio ei

Zó herken je een biologisch ei

Een biologisch ei herken je eenvoudig door de code op het ei te checken. Elk ei in de winkel is voorzien van een stempel. Daaraan kun je zien waar het ei vandaan komt en in welke omstandigheden de kip geleefd heeft.

Het eerste cijfer zegt iets over de leefomstandigheden van de kip. De codes gaan van 0 tot 3. Hoe lager het cijfer, hoe diervriendelijker de omstandigheden voor de kip. Biologische eieren hebben de code 0. Deze eieren zijn herkenbaar aan het Europese Biologisch logo op het doosje, ‘het blaadje’ [ afbeelding invoegen]. Dit is een zeer diervriendelijke keuze. 

 

Zo ziet een ei-code eruit: 0 - NL - 90245 – 1

Het eerste nummer is het soort ei. Dat kan 0, 1, 2 of 3 zijn.

0 = biologisch

1 = vrije uitloop 
2 = scharrel
3 = kooi

 

Na het cijfer vind je een code met twee letters; deze code staat voor het land van herkomst. Daarna volgt het bedrijfsnummer en het laatste cijfer is het stalnummer.

Herken een bio ei

Waarom is biologisch diervriendelijker?

Biologische kippen leven in stallen en buitenruimtes. Het uitgangspunt is dat de kip zich zo natuurlijk mogelijk kan gedragen. Daar wordt dus rekening mee gehouden bij de inrichting van beide ruimtes. Zo heeft een stal daglicht, natuurlijke ventilatie en zitstokken om op te rusten. 

Biologische kippen hebben de ruimte, binnen en buiten! In hun stal hebben ze de ruimte om te scharrelen. Daarnaast hebben ze legnesten waar ze in alle rust jouw (h)eerlijke eieren kunnen leggen. In de stal verblijven maximaal 6 kippen per vierkante meter. De kippen kunnen altijd naar buiten en hebben minimaal 4 vierkante meter buitenruimte per kip en vaak meer. Ze kunnen grassen, zaden en granen pikken en beschutting zoeken onder de bomen. Het voer dat ze krijgen is biologisch, dus onbespoten. Dit alles zorgt voor een blije, gezonde en vitale kip die voor jou de lekkerste eieren legt. 

Meer weten over biologisch?
Schrijf je in voor de Bionext nieuwsbrief.