Home >> Wat is Biologisch?

Waar staat biologisch voor?

Het is fijn om te weten waar je voor kiest als je biologische producten met het Europees biologisch keurmerk koopt. Dit keurmerk staat voor een alomvattende aanpak om landbouw en voedselproductie op alle aspecten van mens, dier en milieu in balans te brengen. Door te kiezen voor biologisch, hoef je dus niet te kiezen voor één van deze facetten, maar doe je het op al deze fronten goed. Kiezen voor biologisch is een lekkere en makkelijke manier om dagelijks het positieve verschil te maken.

 

Biologisch puntsgewijs:

 • Elk product met het Europees biologisch keurmerk is geproduceerd volgens de regels voor biologische producten.
 • Producten met het Europees biologisch keurmerk, die bestaan uit meerdere producten (zoals jam of soep met veel ingrediënten) moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan. En die 5% andere ingrediënten mogen alleen niet-biologisch zijn als de wet zegt dat ze niet biologisch verkrijgbaar zijn.
 • De producent weet waar alle ingrediënten precies vandaan komen.
 • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
 • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.
 • Boeren en telers die biologische producten maken krijgen daarvoor een eerlijke prijs, zodat ze milieu- en diervriendelijk kunnen werken en een duurzaam bestaan hebben.

 

 

 • In biologische producten zitten geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO) en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Ook zijn onnatuurlijke conserveermiddelen niet toegestaan.
 • In de biologische landbouw is ruimte voor vruchtwisseling en gezonde groei waardoor een gezonde bodem ontstaat.
 • Er wordt geen kunstmest gebruikt, waardoor planten in hun eigen tempo kunnen groeien.
 • Elke plant staat met zijn wortels in echte grond. De grond zit barstensvol ingrediënten, die de plant weer kan opnemen.
 • Biologisch gaat uit van de kringloopgedachte: de mest van dieren wordt weer gebruikt op biologische grond.
 • Naleving van de Europese eisen voor biologische landbouw worden gecontroleerd door Skal Biocontrole.

Hoe weet je zeker dat jouw eieren biologisch zijn?

Jouw biologische eieren zijn te herkennen aan het 'groene blaadje' op het doosje. Het gebruik van dit Europese keurmerk  is verplicht.  Het groene blaadje - dat trouwens ook in zwart of wit afgedrukt mag worden – bewijst dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologisch. Dit gecontroleerde keurmerk moet op élk biologisch product staan. Ook is het wettelijk verplicht dat er op elk ei een ei-code staat. Deze code bestaat uit minimaal 7 cijfers en letters.  Bij biologische eieren begint deze code altijd met een 0. 

Wat betekent ‘biologisch’ voor de kippen?

Biologische kippen hebben veel ruimte en kunnen lekker naar buiten. Van oorsprong leven kippen in het bos. Daarom zorgt een biologische boer ervoor dat er in hun uitloop veel bomen, struiken en hoge grassen staan. Dankzij deze beschutting voelen de kippen zich veilig voor bijvoorbeeld vossen en roofvogels. Ook in hun stal houdt de boer rekening met het natuurlijke gedrag van de kippen. Zo zijn er zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is biologisch, dus onbespoten.

 

Meer weten over biologisch?
Schrijf je in voor de Bionext nieuwsbrief.