Home >> Veel gestelde vragen

Bonnen Adopteer een kip

Wanneer worden Adopteer een Kip bonnen verstuurd?

Deze worden automatisch verstuurd zoals in het verleden.

 

Betalen en geldzaken

Ik zou graag een factuur van de bestelling voor mijn administratie willen ontvangen. Kan dat?

Je kunt een elektronische factuur ontvangen voor je administratie. Mail hiervoor naar info@kipkado.nl

 

Opzeggen Adopteer een kip

Wil je Adopteer een kip opzeggen? Geef dit per mail door aan info@kipkado.nl

 

Waardebonnen en eieren afhalen

Hoeveel eieren krijg ik voor 1 waardebon?

Je krijgt 1 doosje met 6 biologische* eieren voor 1 waardebon. Je mag zelf kiezen welke biologische eieren je meeneemt.

 

*Sommige winkels verstrekken geen   eieren voor de Kipkado bonnen of vragen een bijbetaling!

 

Hoe herken ik biologische eieren?

Biologische eieren herken je aan het Europese biologische keurmerk, oftewel: ‘het groene blaadje’. Daarnaast staat op elk ei een code van 7 of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip. 0 = biologisch. 1 = vrije uitloop. 2 = scharrel. 3 = kooikip.

 

Welk formaat eieren mag ik meenemen, L of M?

Je neemt het doosje mee dat je nodig hebt; de keuze is vrij, zolang het maar een doosje is met 6 biologische* eieren.

 

*Sommige winkels verstrekken geen  eieren voor de Kipkado bonnen of vragen een bijbetaling!

 

Zijn de eieren wit of bruin?

Dat hangt af van de winkel. Deze bepaalt welke eieren van welk kippenras worden ingekocht. In het geval van biologische kippen gaat het vaak om Goldline kippen of Silvernick kippen en die geven bruine eieren. Biologische krielkippen geven witte eieren.

 

Mag ik meerdere waardebonnen tegelijk inleveren?

Je mag maximaal 2 waardebonnen per keer inleveren. Mocht je meer waardebonnen tegelijkertijd willen inleveren, overleg dit dan even in de winkel. 

 

Moet ik de eieren steeds bij dezelfde winkel ophalen?

Nee, je kunt de waardebonnen inleveren bij alle winkels die aan de actie meedoen. Dat mag ook elke keer een andere winkel zijn.

 

Kan ook iemand anders de eieren ophalen?

Ja dat kan! De waardebonnen zijn niet persoonsgebonden. Iedereen kan dus de eieren voor je ophalen.

 

Als ik mijn waardebonnen ben kwijtgeraakt, krijg ik dan nieuwe?

Nee, helaas. Bij diefstal of verlies kunnen we de waardbonnen niet vervangen. 

 

Waar kan ik mijn eieren afhalen?

Op de website onder het kopje ‘eieren afhalen’ kun je zien in welke winkels je terecht kunt.  Pak een doosje met 6 biologische* eieren uit het schap en lever de waardebon in bij de kassa.

 

*Sommige winkels verstrekken geen eieren voor de Kipkado bonnen of vragen een bijbetaling!

 

Overige weetjes over biologische kippen en eieren

 Waarom kiezen voor biologische eieren?

Biologische eieren zijn lekker, gezond en gelegd door kippen die het beter hebben. De kip leidt een heerlijk leven, met veel ruimte en vrijheid om naar buiten te gaan. De boer werkt biologisch en spaart daarmee het milieu, verbetert de biodiversiteit, houdt natuurlijke hulpbronnen in stand, behoudt kringlopen en respecteert dierenwelzijn. En dat is beter voor jou, de dieren en de wereld om je heen!

 

Hoeveel biologische kippenboeren zijn er in Nederland?

Er zijn op dit moment ongeveer 100 biologische kippenboeren die kippen houden voor hun eieren. Daarnaast zijn er twintig biologische bedrijven met jonge opfokkippen; deze kippen worden gehouden voor hun vlees. Biologische kippenboeren hebben gemiddeld veel minder kippen dan ‘gewone’ bedrijven. Er zijn in totaal 1.400 kippenboeren met 46 miljoen kippen in Nederland. Circa 3% daarvan is biologisch: ongeveer 1,4 miljoen kippen. 

 

Hoe lang leven biologische kippen?

Biologische kippen worden in de landbouw meestal zo'n anderhalf jaar gehouden. De productie van de eieren wordt dan minder, maar ook de dikte van de eierschaal neemt af waardoor ze sneller breken tijdens transport. In de gangbare landbouw worden de kippen standaard na een jaar geslacht

 

Hoe zit het met snavelkappen bij biologische kippen?

De snavels van biologische kippen mogen niet gekapt worden. Voor een kip is de snavel erg belangrijk. Ze gebruikt hem voor eten en drinken, voor het verzorgen van haar veren en voor het bouwen van een nest. "Toucheren", het bijslijpen van de snavelpunt, mag ook niet. 

 

Hoe zit het met het probleem van verenpikken?

Kippenboeren lopen vaak tegen het probleem aan dat kippen elkaar kaal pikken. Oorzaken kunnen liggen in stress, de opfokomstandigheden (oftewel: de manier waarop de kippen worden grootgebracht) of hoe de kippen tijdens de leg worden gehouden. Jonge kippen moeten van jongs af aan leren om op de grond te pikken. Als ze eenmaal begonnen zijn met verenpikken bij elkaar, dan houden ze niet meer op en wordt het steeds erger. Ook biologische kippenhouders hebben hiermee te maken. Daarom besteden biologische kippenboeren extra veel aandacht aan stressvermindering, bijvoorbeeld door genoeg speel- en rustplekken voor de kippen.

 

Hoe wordt er gecontroleerd dat de kippen en hun eieren echt biologisch zijn? 

Alle biologische producten, ook de kippen en eieren, worden gecontroleerd door SKAL. Deze organisatie bepaalt of een product het Europese keurmerk voor biologisch krijgt, oftewel: het ‘groene blaadje’. SKAL komt elk jaar langs op de kippenboerderij om alles te controleren.  

 

Een hobbykip houdt in de winter op met eieren leggen. Hoe kan het dat een biologische kip wel eieren legt in de winter?

Hobbykippen stoppen in de winter met leggen. Dit heeft te maken met het korter worden van de dagen. Een kippenboer lost dit heel simpel op door 's ochtends en 's avonds het licht een tijdje aan te doen in de stal, zodat de kip bijna even veel licht krijgt als in de zomer. Dan blijven de kippen gewoon doorleggen. In tropische landen blijven kippen ook het hele jaar aan de leg. 

 

Hoeveel eieren legt een kip?

Een kip legt bijna elke dag een ei, ongeveer 305 eieren per jaar. Het leggen van een ei doet ze het liefst alleen, in de beschutting van een nest of een klein hokje. Als het ei eenmaal gelegd is, laat ze het luid tokkend horen! Om een ei te leggen heeft een kip minimaal 13 uur licht nodig.

 

Hoe kan het dat de kleur van de eierdooier onderling verschilt?

De eierdooier van een biologisch ei heeft niet altijd dezelfde kleur geel. Dit komt omdat het menu van kip tot kip en van dag tot dag varieert. De ene kip eet bijvoorbeeld meer gras dan de andere en in de winter vinden ze buiten andere grassen en zaden dan 's zomers.

 

Hoe slaapt een kip?

Kippen slapen van nature in een boom zodat ze niet ten prooi vallen aan nachtelijke roofdieren zoals vossen. Op een biologische kippenboerderij gaan de kippen op stok. Dit lijkt op hun natuurlijke slaapplaats en de kippen vinden het fijn. Bovendien is dit beter voor de gezondheid van de kippen. Als ze namelijk op de grond slapen, wordt het broeierig en kruipt er ongedierte tussen hun veren.

 

Hoe leeft een kip op een biologische kippenboerderij?

De biologische kippenboer weet precies hoe hij de juiste voorzieningen moet creëren. Kippen zijn van oorsprong bosvogels en voelen zich het best als ze de hele dag lekker kunnen rondscharrelen en actief kunnen zijn. De kip heeft een kipvriendelijk leven met een ruime stal met daglicht, zij kan altijd naar een grote buitenruimte, waar ze hun natuurlijke kippengedrag kunnen vertonen. Ook krijgt de kip biologisch voer en blijft de snavel intact. Dit vertaalt zich in een betere gezondheid en minder gebruik van diergeneesmiddelen. 

 

Wat is het verschil tussen leghennen en vleeskippen?

Zoals de naam al doet vermoeden zorgen ‘leghennen’ voor eieren. Maar er zijn er ook kippen die om het vlees gehouden worden: vleeskippen. Vleeskippen zijn speciale kippenrassen. Ze groeien tot drie keer sneller dan een leghen.

 

'Soepkippen' zijn leghennen die geen / weinig eieren meer kunnen leggen. Als een kip ouder wordt gaat ze minder leggen en wordt ook de schaal van het ei steeds dunner. Daardoor breken veel eieren en is het niet meer rendabel voor de boer om de kip te behouden.

Meer weten over biologisch?
Schrijf je in voor de Bionext nieuwsbrief.